Повезане локације и везе

петак, 3. август 2018.

Др. Лазар Прокић



Dr. Lazar Prokic


Lazar Prokic je rodjen 6.juna 1911, u selu Zabare u okrugu Pozarevackom, od oca Dragutina (sedlarskog majstora iz Orasja kod Smedereva) i majke Perside (nepismene seljanke iz Markovca kod Smedereva). Osnovnu skolu zavrsio je u Velikom Orasju i Markovcu a Sestorazrednu gimnaziju u Svilajncu. Maturirao je 1929/30 u Prvoj muskoj gimnaziji u Beogradu. Upisao je prava u Beogradu ali posle godinu dana odlazi u Pariz.

Skoluje se i radi kao fizicki radnik u Parizu ali bez obzira na velike napore i prezivljavanje uspeva da diplomira 1936 na Pravnom fakultetu u Parizu. Po izbijanju Spanskog gradjanskog rata, buduci da je bio simpatizer spanskih nacionalista, Riverinih falangista i uopste snaga generala Franka, javno vodi diskusije, zbog koga mu Francuska otkazuje gostoprimstvo.

Dolazi u Beograd i 1938 privremeno radi u redakciji lista Milana Stojadinovica SAMOUPRAVA. S obzirom na njegovu ideolosku opredeljenost, ne dobija mogucnost da se zaposli na Univerzitetu, a zbog skromnog socijalnog statusa ne uspeva da uradi nista u politickom zivotu, bavljenje diplomatijom mu se takodje uskracuje i zbog toga se posvecuje publicistici. Nekoliko **** ga otpustaju iz raznih listova u kojima se zaposljava i bezuspesno osniva svoje listove SIGNAL i NOVA ZORA koje je izdavao u toku 1940-te godine. Kada je Nemacka odlucila da se suprostavi obavestajnom radu Engleske u kraljevini Jugoslaviji, formiran je centar RSHA za Jugoslaviju. SS major Karl Kraus je uz pomoc Lazara Prokica, Dusana Pantica i pukovnika Tase Dinica uspevao da parira razornom radu “Inteligence servisa”. Britanska vlada je cinila sve da Jugoslaviju gurne u krvavi rat za svoj racun. Dr Lazar Prokic je bio jedan od onih koji se tome hrabro suprostavljao rizikujuci i svoj zivot.

Krajem 1940 vlast ga hapsi i upucuje u zatvor Glavnjaca u vreme velikog progona nacionalista i patriotskih organizacija koje su se suprostavljale komunistickoj inflitraciji na Univerzitetu. Posto je tada bilo mnogo zestokih okrsaja mahom izmedju pristalica ZBOR-a i komunista, Lazar Prokic svojim pisanjem protiv Vlade uspeva da navuce gnev kako komunista tako i reakcionarne Vlade Cvetkovic-Macek.

Po izlasku iz zatvora postaje glavni urednik Samouprave gde je docekao 27.mart 1941. Iako veliki neprijatelj komunista i marionetske Simoviceve vlade, Lazar Prokic je bez vecih posledica prosao kroz te dane i docekao aprilski rat i nemacku okupaciju. Za vreme vlade djenerala Milana Nedica, Lazar Prokic postaje Sef operativne sluzbe Drzavne propaganda protiv komunisticke propagande. U toku 1943 odlazi u Berlin u funkciji specijalne drzavne misije. U toku svojih mnogobrojnih kontakata najdalje je otisao u stvaranju cvrstog prijateljsta nemackog Treceg rajha i Srbije djenerala Nedica. Poznato je da je Lazar Prokic bio jedan od onih koji je izdejstvovao da Visijevska Francuska ne prizna tzv.NDH. U njegovim mnogobrojnim misijama za dobrobit srpskog naroda Lazar Prokic je neumorno pisao i po tome ce biti mozda najvise zapamcen. Iz ratnog perioda poznate su njegovi eseji o masoneriji. Isticu se njegovi clanci u novinama “NOVO VREME”,”OBNOVA”, "SRSKI RAD”, a u Berlinu je pisao za “ZAROBLJENICKE NOVINE” koje su bile namenjene Srbima zarobljenicima nesretnog aprilskog rata.

Pocetkom oktobra 1944, pred nadiranjem sovjetskih hordi u Srbiju, Lazar Prokic odlazi ilegalno u Svajcarsku gde menja identitet i prelazi 1945 u Italiju. Anglo-americke snage na zahtev Tita hapse u Italiji 1945 Lazara Prokica i izrucuju ga komunistickoj Jugoslaviji.

Na komunistickom sudu, Prokic je osudjen na dvadeset godina robije i upucen u tamnicu u Sremskoj Mitrovici.Posle 15 godina kazna mu je smanjena i on pocetkom 1962 ilegalno napusta Jugoslaviju. Uspeva da izdejstvuje status politickog emigranta, s obzirom da je promenio predratne i ratne stavove. Sta se sa Lazarom Prokicem desavalo tokom petnaestogodisnjeg mucenja u komunistickom kazamatu tesko je proceniti.

Nastanjuje se u Saveznoj republici Nemackoj, a sva imovina mu je oduzeta.U pedesetoj godini zivota, bez “prebijene pare” u dzepu, Lazar Prokic pocinje iz pocetka. Radio je kao saradnik jedne nemacke radio stanice u Gutembergovom gradu Majncu, a porodica mu se ubrzo pridruzuje.
Lazar Prokic je i u SR Nemackoj nastavio da pise ali ovaj put naravno u emigrantskim listovima kao sto je ljoticevska“ISKRA” ali i “AMERIKANSKI SRBOBRAN”,GLAS KANADSKIH SRBA” u kojima je zastupao umerene patriotske stavove. Zanimljivo je dodati da je dosta tekstova objavio cak i u listovima hrvatske emigracije. U svim tim tekstovima pseudonim Lazara Prokica je R.Oraski.
Ovo je ukratko prica o L.Prokicu, ali je dosta tajni odneo u grob. Ne zna se tacan datum smrti

Ново Свитање

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.