Повезане локације и везе

субота, 13. октобар 2018.

Војислав Танкосић нашамарао Винстона Черчила

Војислав Танкосић је био мајор српске војске, четнички војвода, један од оснивача „Црне Руке“ и учесник најважнијих историјских догађаја у Србији, од Мајског преврата 1903. до Сарајевскога атентата 1914.
војислав танкосић

Шамари за Черчила

Његовом узбудљивом и кратком животу приписује се и догађај када је једном приликом бесан истрчао из баште кафане „Касина“ на Теразијама угледавши тадашњег британског дописника Винстона Черчила који је са пуно презира писао о Србима, те га је псовао пред свима и налупао му шамаре.

војислав танкосић

После атентата Гаврила Принципа на Франца Фердинанда 1914. у Сарајеву, аустроугарска влада је у ултиматуму упућеном српској влади сматрала и Танкосића одговорним за атентат, због чега је био притворен у штабу Дунавске дивизије И позива. По избијању Првог светског рата нашао се на слободи и постао је командант Добровољачког одреда у Београду, а затим Рудничког добровољачког одреда. За време битке на Дрини 1914. командовао је посебном четом добровољаца и четника у саставу Лимског одреда у источној Босни, потом код Лознице, Крупња, на Мачковом камену итд.

Херој у Београду

У том периоду у Србију је дошао и амерички ратни сниматељ Ариел Варџес који је бележио детаље о животу народа и борби српске војске током Великог рата. Варџес је навео да је пре историјског снимка који је начинио, неколико пута видео мајора Танкосића док је био у Београду и да су га сваки пут Срби на улицама дочекивали као правог ратног хероја.
Американац се на једном од путовања са српским војницима, сусрео и са припадницима специјалног батаљона герилских бораца под командом мајора Танкосића. У књизи „Амерички кинематографи у Великом рату 1914-1918“ (Јохн Либбеy Публисхинг) коју су приредили Купер Грејем, Рон ван Доперен и Џејмс Кастељан, описан је овај догађај како је сниматељ успео да приволи Танкосића да први и последњи пут стане пред камеру.
Варџесово одушевљење српским мајором се исплатило када је упознао његове герилце негде у планинама, а са њима је био један командир који никад није стао пред камеру.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.