Повезане локације и везе

понедељак, 2. октобар 2023.

Кључне карактеристике и принципи национал-културализма

КЉУЧНЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ И
ЗАКОНИ НАЦИОНАЛ-КУЛТУРАЛИЗМА


Национални културализам је идеолошки правац који промовише наглашавање националног идентитета и културе као кључних аспеката друштвеног и политичког живота. Ова идеологија често ставља нагласак на очување традиције, језика, обичаја, уметности и вредности специфичних за одређену нацију или етничку групу.

Твој први закон мора бити уважење самога себе. Чувај достојанство, не чини ништа срамно чак ни у тајности. Буди спреман да сваку своју мисао кажеш наглас. Мисли онако, како би мислио да су најскривенији кутци твоје душе доступни нечијем погледу. А они су доступни онима, који јесу твоји покровитељи.
Труди се да своје поступке усагаласиш са својим убеђењима. Човек гине када почне да склапа споразуме са својом савешћу. У грижи савести у најбуквалнијем смислу наносе неисцељиве ране унутрашњем човечјем бићу.
Буди частан сам са собом. Часност чини човека целим. Када човек мисли, говори и делује усаглашено, његове се снаге утростручују.
Частољубље није порок, јер је природно, безкорисно и великодушно, али одагнај таштину од себе: она ослабљује, заводи, пустоши. Слава бежи од онога ко покушава да је се домогне, а сама се даје ономе ко јој се не додворава.
Старај се да будеш оно што јеси: Да БУДЕШ, а не да се таквим чиниш. Само ћеш тако саздати своје особито ЈА.
Остварити подвиг који постаје циљ или циљ који постаје подвиг, значи остварити самога себе на овоме свету, бити у свом судбоносном самоизражају.
Само ће онај који се, презревши животну промишљеност, одржава искључиво идејом,видети победу.
Степен способности човека, одричући се, живи једним осећајем и једним сном јесте мерило његове Духовности. Једино онај који уме ватрено да мрзи уме ватрено и да воли.
Гори јарко! Није погубан нагли излив гнева, већ притајена злурадост. Топло хладни и кисело слатки су осуђени на небиће, јер се нису узвисили до самопожртвоване службе светлости. Сива осредњост, која тиња у пепелу равнодушности, увек је смртоносна.
Ко је у сагласности са свима није у сагласности са самим собом. Ако немаш непријатеље значи да немаш ни чврста убеђења. Али умети да изабереш себи непријатеље и не пуцај артиљеријом по врапцима. Понекад је појављивање осветољубивости исто као и ритнути магарца зато што је он ритнуо тебе. Ипак не заборави да хранити змију млеком значи гомилати у њој отров.
Не збијај шалу са будалом, не упуштај се у разговор са простачином, не својатај се са шљамом, да те шљам не учини себи налик. Не дели ни са ким своје слабости: од једног разоружања слабиш двојако.
Не омаложавај се: не треба да се правдаш олошу ако се спотакнеш, јер не пада само онај ко се никада није усремио ка врху. Наши стари су овако говорили: орлови се могу спустити до петлова, али петлови се узвисити до орлова никада.
Буди пристојан, али штеди своју учтивост: простаци ово неће разумети и мислиће да се прељубазан. Буди веран себи; највећа утеха јесте имати ослонац у самоме себи и не знати за издају. Увреде које за тебе изјави нитков схвати као похвалу.
Живи пунокрвно, како и доликује паганину. Наслађуј се природним радостима живота. Наслађивање само по себи ни наравно (морално) ни ненаравно. Али ако жудња за наслађивањем победи у човеку вољу за самоутврђење, он страда.
Буди праведан, али не заборави: правда није обелодањивање туђих тајни и откривање туђих пакости. Ако грбавцу кажеш да је наказа, то јесте истина али те не чини часним.
Обуздај своје речи, понашање и побуде. Самоограничавање безплодног блудничења мислима, даје огромну духовну силу. Никада не реци о одсутном оно,што му не би смео рећи у очи.
Буди силан и праведан. Само се од силних и јуначких стварају великани и честити.
Живот човека је бесмислен и деструктиван уколико није одуховљен племенитим стремљењем ка ономе свету. Смисао битисања достиже се тако што се у његову основу ставља идеја, а не потреба. Личност могу да надживе само НАДЛИЧНОСТИ, безвремени духовни пориви. Ако човек није за живота стекао бесмртност, осуђен је на растварање у земаљским стихијама.
Начинити своје целовито, непролазно ЈА можеш само гајењем ратничке крепкости у себи. Ратник свој живот усмерава тако да, када куцне час, може дочекати смрт достојанствено. Превазилажење малодушности (тј. плашљивости) значи превазилажење смрти.
Не попуштај пред неуспехом: то је такође непроцењив поглед. Никада не очајавај: потиштеност са собом носи беду. Ударци судбине постоје да би изазвали духовну моћ човека. Сурови испити помажу успостављању неуништиве воље као најузвишенијег духовног начела у човеку. ДОБРА ВОЉА СЕ КАЛИ САМО У БОРБИ СА ЗЛОМ КОЈЕ ЈЕ УЗЕЛО ВЛАСТ НА ЗЕМЉИ И У НАШОЈ ДРЖАВИ.


Кључне карактеристике национал-културализма укључују:


Наглашавање националног идентитета: Национални културализам поставља национални идентитет као основну компоненту појединца и друштва, сматрајући га кључним за очување заједништва и континуитета културе.

Очување културних вредности: Ова идеологија тежи очувању традиције, културних вредности, језика и обичаја као средства за очување идентитета и аутентичности.

Критика глобализације: Национални културализам може изражавати забринутост због негативних ефеката глобализације на културу и идентитет, попут хомогенизације и губитка културне разноликости.

Супротстављање мултикултурализму: У неким случајевима, национални културализам може бити супротстављен мултикултурализму, тврдећи да различите културе треба да се интегришу у оквиру националне културе како би се очувала заједничка идентификација и кохезија.

Културни Идентитет: Национал-Културализам ставља нагласак на очување и промоцију културног идентитета европских народа, посебно славенског наслеђа.

Национална Слобода: Идеологија тежи постизању националне слободе за европске народе, укључујући конфедерације, краљевине и националне државе.

Религијско Јединство: Национал-културализам покушава да помири различите верске традиције, укључујући Православље, славенско Родноверје и елементе других религијских филозофија.

Педерско питање: Забрана сваке врсте ЛГБТ и осталих девијантних организација.

Моралне Вредности: Промоција моралних вредности и образовања као основе за развој друштва и појединаца.

Духовна Елита: Монаси се виде као духовна елита и узори, а образовање и моралне вредности се преносе са основне школе. Монаси би били и борбена елита.

Социјална Правда: Национал-културализам тежи остваривању социјалне правде у оквиру заједница које промовишу његове вредности.




vizionar777

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.