Повезане локације и везе

петак, 11. март 2022.

Прописи вође - Посебно намењено Србима

1. Најважније начело вође је да води кроз лични пример. Ако је то могуће, вођа би требало да је већ урадио оно што ће од својих следбеника тражити да ураде.

2. Најбоље вође углавном долазе из “наших редова”. Они воде људе својим личним примером и искуством.

3. Неопходно начело је то да вођа апсолутно верује у оно за шта се бори. Преданост вође се преноси на његове следбенике.

4. Вођа не сме да посматра, већ да учествује са својим људима и истраје. Вођство се не састоји од заповедања, већ од предвођења.

5. Човек који није сам спреман да уради оно што тражи од других је заповедник а не вођа.

6. Добар вођа није теоретичар. Његови успеси се мере достигнућима, а не теоријама. Добре идеје су оне које су делотворне, све остале су за мислиоце.

7. Вође не добијају поштовање, они га заслужују. Ако вођу не поштују људи из наших редова, онда мора да погледа дубље у себе и да пронађе одговор.

8. Човек који после озбиљног размишљања и разматрања сматра себе вођом, обично то није, јер би он већ увелико предводио, а не само размишљао о томе.

9. Постоје људи који су “рођене вође”, као и они који то постану. Први поседују урођену способност и таленат од почетка, други то постану кроз учење и искуство.

10. Вођа није изолован, он разуме своје људе и оно што их мотивише. Он даје похвале и признања људима који су успешни, брине се и помаже онима који не успеју. Људима из наших редова увек пружа другу шансу да се докажу. Ниједан човек који је дао све од себе не треба бити оштро осуђиван због једног инцидента који је можда био последица неког преокрета живота.

11. Најтежи задатак за способног вођу је да буде ауторитет. Ако је ауторитет, где год је то могуће, онда је то оно што га чини супериорнијим у односу на друге вође које то нису.

12. Добар вођа увек гледа да има своју замену.

LOUIS BEAM

vizionar777

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.