Повезане локације и везе

уторак, 24. јул 2018.

ДРАГОШ КАЛАЈИЋ - КРАТКА БИОГРАФИЈА


ДРАГОШ КАЛАЈИЋ
(1943-2005)



Драгош Калајић сликар, новинар, писац, филозоф


Драгош Калајић (1943. - 2005.), сликар, новинар, писац, филозоф.
Дипломирао је на Академији лепих уметности у Риму и стекао међународну славу са новом формом хипереализма. Још као студент излагао је у Риму, Милану, Бриселу, и Београду. У Риму је и добио награду за младе сликаре још 1964. године. Глумио је у филму Чудна девојка из 1962, као Боба.
Организовањем изложбе „Обнова слике“ заталасао је југословенску ликовну сцену. Било је то у галерији Културног центра. У Павиљону „Цвијета Зузорић“ на Калемегдану је направио изложбу „Нова фигурација“.
Поред сликарства интензивно се бавио и писањем, објавио неколико романа и студија као што су „Мапа (анти)утопије“ 1978, „Смак света“ 1980, „Америчко зло“ 1993, „Издана Европа“ и „Русија устаје“ 1994. „Последњи Европљани“ 2004. Писао је предговоре и уређивао низ књига из филозофије аутора као што су Николај Берђајев и Лав Шестов.
Као новинар објављивао је прилоге у многим часописима и листовима, годинама је био уредник у „Дуги“ и дописник Танјуга из Италије.
Био је директор „Прогресове“ галерије у Београду.
Смрт га је задесила у Београду, неколико минута после поноћи, 22. јула 2005. у 62 години. Његови посмртни остаци су кремирани 25. јула.
Био је познат по својој ексклузивности, шарму, елеганцији, свестраности.

Ново Свитање

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.